Publicerad: 27/8-2020 av Emil Hammarstrand

Inlägget är reklam för Quicktest.se och innehåller annonslänkar

Ferritin - Vad är det egentligen?

En fråga på mångas läppar just nu som jag tänkte svara på så gott som det går. Ferritin är ett protein i kroppen som binder till järn, upp till 90% av det järn du har i kroppen är bundet eller kommer att binda sig till Ferritin.


Vart i kroppen finns Ferritin?

Ferritin finns i skelettmuskler, benmärg, mjälte och lever. En mindre del påträffas även i blodet, därav kan man göra ett test för att se om man har för lite eller för mycket Ferritin i kroppen.


Symptom i kroppen vid brist på Ferritin

Symptom i kroppen vid för höga Ferritin värden


Möjliga orsaker till låga Ferritin värden

Att ha för låga Ferritin värden indikerar på att du har järnbrist, vilket kan uppstå om du inte intar tillräckligt med järn i din kost. Låga ferritin värden kan även tillkomma om:


Hur kan du testa dina Ferritin värden?

Eftersom en midre del utav ferritinet finns i blodet så finns det möjlighet att testa dig genom ett järnbristtest. Eftersom mängden ferritin i kroppen ökar ju äldre du blir är det viktigt att testa sig och få reda på sina värden. Du kan testa dina ferritin-nivåer hemifrån genom Quicktests bästsäljande järnbristtest. Med deras höga tillförlitlighet på 98% och låga pris är detta det bästa hemmatestet för att kolla dina ferritin-nivåer. Vill du läsa mer om min upplevelse utav Quicktest järnbristtest klicka här.